Pinar House by MO+G taller de arquitectura

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

Pinar House is located within a subdivision adjacent to one of the most important lungs of the metropolitan area of Guadalajara, the forest of La Primavera. With an area of 2.578m2 and dense vegetation consisting mainly of pine and oak trees, the site hosted a series of abandoned structures about 30 years old, including a terrace, a pool, parking and a multipurpose sports court.

Considering the vegetation as the protagonist of the site, the project is immersed in it, generating views toward the interior of the plot. The separation of the proposed program, the materials, and the honesty in the construction systems mark an important guideline as key concepts of the project, where we lay out two main volumes around the existing pool and court.

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

The first volume, housing the private area, is divided into three bodies, comprising services, day area and bedrooms. The second volume divided into two, houses the public area formed by the terrace and an office. This separation of volumes generates an opportunity in the program where we create solids and voids, making the outside an extension of the house that prompts the user to experience the environment. The materials and construction systems used such as the masonry stone walls, with stone from the site, the exposed brick walls, or the natural color plasters create a sense of belonging to the site, and cause, by virtue of aging, a changing color range with the passage of time.

The brick vaults and roofs made of wooden beams and brick for mezzanine construction systems evoke traditionalist methods of construction in the region.

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández2

© Miguel Valverde Hernández2

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© Miguel Valverde Hernández

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

© MO+G taller de arquitectura

Leave a Reply