HAWE Factory Kaufbeuren by Barkow Leibinger

© David Franck

© David Franck

HAWE, a manufacturer in Bavaria of mobile hydraulic systems and components, initiated a design competition in 2008, won by Barkow Leibinger, for a new production center in the context of an agricultural landscape at the edge of the Bavarian Allgäu and Alps.

After a postponement due to the international economic crisis of the intervening period, the 50 000 square meters project was simplified, developed and completed on-time /under-budget in 2014.

Conceived as a „green factory“ the plan is organized around a pin-wheel of four building volumes of production halls which rotate around a central courtyard surrounded by offices, conference rooms, and cafeteria with views to the south and Alps. The pinwheel organi- zation offers offset views for the workers into the landscape and help scale the large building down in the context of the landscape. The shed roofs mimic the nearby alpine topography of peaks and valleys and animate the buildings silhouette a geometry that extends down the facades as articulated in sheet metal, glass, and translucent channel-glass, an approach avoiding the monotony of typical „big- box“ typologies that proliferate near much of our industrial areas and roadways.

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

Program / Organisation
The HAWE Factory Kaufbeuren is based on a “four-leaf” organizational principle reflects and enables the plant’s production processes and logic. This rotational flow of work begins with the delivery of raw materials in the eastern most hall leading to prefabrication, production, surface treatment and assembly, to shipping. This provides good orientation, flexi- bility, and the possibility for growth and expansion within well-lit working spaces.

The production halls are complemented by program zones defined as central blocks of prefabricated concrete that are connected in the center around the courtyard. They contain offices that are spatially directly linked to projection halls, and upper floors that house conference rooms and the cafeteria with its terraces offering broad views to the Alps. To the north is an entrance building in a similar configuration with lobby and admin offices.

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

Construction / Energy Concept
In order to increase speed of construction and to reduce costs the wide span beams of the halls and the sandwich elements of sheet metal for the roofing were prefabricated. The integration of mechanical systems and the grid-like structural system allowed for flexible floor layouts. The roof sheds are oriented to the north, classically, offering even daylighting while the opaque surfaces of the sheds orient to the south, ideally, for photovoltaic panels.

Other sustainable features include a heat recovery system where waste heat from the machines is integrated into the central heating and cooling system. Additionally electricity and cooling are produced through a gas powered thermal power station. LED lighting is used exclusively throughout the entire facilty: wastewater from the production is completely reintegrated into the process through an evaporator. Overall, through high-energy efficiency and an outstan- ding thermal performance of the facade with triple glazing and translucent heat insulation (channel glass) allow requirements for energy use to exceed by almost 40%.
The factory is exemplified here by a flexible and a serial construction system that enhances the workspace and improves the processes for the things that are made there.

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© David Franck

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

© Barkow Leibinger

Leave a Reply